11. 08. 2013.

Prepodobna mati Angelina srpska

Света Мајка Ангелина


  
Kod Srba u Vojvodini majka Angelina je omiljena svetiteljka, čije se ime ranije često davalo  ženskoj deci. Živela je prelazu iz 15. u 16. vek i bila je poslednja despotica srpska. Njena tragična sudbina često se poistovećivala sa sudbinom naroda.

 Rodom iz Albanije, kći Đorđa Arijanita i rođena sestra Danice (Domnike), žene Skender-begove. Udala se za slepoga Stefana Brankovića, sina despota Đurđa Smederevca. Sa njim provela gorke godine izgnanstva, a ni posle njegovog upokojenja nije se odvajala od njegovih zemnih ostataka. Došla je sa decom u Srem, koji su dobili na upravu od mađarskog kralja, u Kupinovo, gde im je bilo sedište i tu je podigla crkvu sv. Luke. Živela je kao monahinja.

 Njen sin Jovan bio je poslednji despot srpski, a drugi sin se zamonašio i postao episkop Maksim koji  je podigao manastir Krušedol. Svi su u narodu poštovani kao svetitelji i njihove mošti su se čuvale u manastiru Krušedolu. Povlačeći se posle bitke na Vezircu, Turci su 1716. popalili fruškogorske manastire, među njima i Krušedol, tako da su ostali samo fragmenti moštiju poslednjih, sremskih Brankovića.

Od majke Angeline sačuvala se ruka, koja je veoma poštovana i na današnji dan se iznosi u Krušedolu  na poklonjenje vernicima.

Manastir Krušedol

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...