TRADICIJA I OBIČAJI

17.decembar, Sv. Varvara- VARICA

U Baranji  je očuvan običaj da se na taj dan kuva ,,varica,,od raznih vrsta žitarica a najčešće pšenice.Domaćica treba ujutro rano poraniti i staviti pšenicu kuvati.U vreme kuvanja domaćica i ukućani ne rade ništa.Kada varica bude skuvana porodica se okupi oko stola ,pomole se Bogu i jedu ,Tek tada počinju obavljati svoje uobičajene poslove.Varica se negde i zasladi šećerom ,medom i orasima pa se to najčešće daje deci da jedu. Položnik Položnik je prva ,najčešće muška osoba koja dođe u kuću.To može biti rodbina prijatelj,komšija.Domaćica ga lepo ugosti a on uzima već pripremljeno žito ,pšenicu u zrnu i baca ga na ukućane govoreći :,,Čestitam vam Varicu a zatim nabraja dok baca zrna da im Bog podari zdravlje ,novac,napredak,piliće ,jagnjad,prasad.....Domaćini na te njegove reči odgovaraju:Živ i zdrav bio !,,Posle toga važno je lepo ugostiti položnika pre svega pogačom i rakijom a sedenje za stolom također ima simboliku--on treba da sedi mirno jer će tada i ,,kvočke na jajima mirno sedeti,,Obavezno ,položnik se mora i darivati,to može biti novac,jabuka slatkiš... Na Varicu se seje pšenica na plitki tanjur a u sredinu se stavlja čaša s uljem.Do Božića pšenica će porast i ozeleniti. Na Badnje veče pali se kandilio u čaši ili duša kako to negde zovu.To kandilo--duša treba da se upali pre večere i da gori celu noć.


Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...